Kako lahko jokaš od sreče ob učenju?

Vastu-kozmični-individualni

18 May, 2020

Piše Darija Orešković

Darija Orešković je arhitektka in Maharishi Vastu svetovalka. Trenutno sodeluje z Maharishi Evropsko Raziskovalno Univerzo (MERU) na Nizozemskem. Zagovarja uporabo naravnih materialov. "Naravni zakon bi moral biti naše vodilo ne le v našem vedenju, kdo smo za nas same in v odnosu drug z drugim, temveč tudi način, kako gradimo svoje okolje.”

Ne vem, tud jaz si nisem mislila, da me bo študij Vastu arhitekture spravil v jok… In to celo 2x. Mogoče se bo zapis komu zdel pomehkužen, pretiran. Tudi prav. Zazdelo se mi je, da bi podelila tole izkušnjo in želim vsakemu, da kdaj v svojem življenju kaj podobnega ob učenju ali delu doživi, če slučajno še ni.

 

Lani sem se, še sama ne vem Kako mi je to uspelo, prijavila na podiplomski tečaj za arhitekte o Maharishi Vastu arhitekturi na Nizozemskem. Zakaj “Kako mi je to uspelo”? Ker sem si po tem, ko sem na faksu pred skoraj 10 leti diplomirala, rekla, da nikoli več ne bom delala v biroju ali se ukvarjala z arhitekturo. Ker me ne zanima, zdela se mi je “prazna”. To ni za mene. Nisem več želela 95% časa gledat v ekran, risat črt in skoraj ne imet osebnega odnosa s stranko.

 

Torej, pred začetkom prve učne ure o Vastu arhitekturi, sem se sprehodila po prazni predavalnici. Gledam v stene, na njih visijo veliki plakati – sheme, grafi, razlage in slike o Vastu arhitekturi. V prsih začutim migetanje, ki raste in raste. Kot da je v meni celo Vesolje, ki se širi z neskončno hitrostjo, in ne morem dohajati ekspanzije in vsebine. Malo od zmedenosti, presenečenja, še najbolj pa od radosti, sem bruhnila v jok. Ja, kar precej dramatičen začetek študija. In to še preden se je uradno začel.

 

Vsak dan sem bolj uživala v absorbiranju znanja, in v risanju hišk v autocadu. Končno je imelo vlečenje črt smisel! Kot študentka sem se vedno spraševala: “Kako določimo, kje naj bi potekala črta (zid), če imamo to parcelo? Kako določit velikost, razmerja zgradbe? Obliko?” In vedno je bilo vse tako razpuščeno… Ok, saj so neka pravila napisana v lokacijskih informacijah, ki jih dobiš na občini. Ampak, dej no, a ni kakih arhitekturnih pravil?

 

V 1. letniku smo imeli še celo en predmet, kjer nam je profesor kazal kozolce in stare hiše, ter kako so včasih upoštevali določene proporce pri gradnji, in da se nam ravno zato zdi tako lepa. Potem pa smo v naslednjih letnikih na vse te proporce kar pozabili. Noben predmet jih ni več omenjal in mislila sem si (kot verjetno velika večina drugih študentov), da pač to je bila “stara arhitektura”, zdaj pa delamo “moderno arhitekturo”. A veš, dolge ravne linije, veliko stekla, betona, čim bolj umetniško delo, da bi stavbo lahko postavil kar na ogled v galerijo.

 

No, na predavanjih o Vastu sem KONČNO dobila odgovore na vprašanja o tem, kje narisat zid, kako dolga, široka, visoka naj bo hiša, kam postavit vhod, kje naj bi bil parking, kakšno zemljišče je sploh primerno, kam postaviti kuhinjo in kam delavno sobo,… Ja! Kakšna osbovoditev! Končno sem dobila odgovor ne samo na to, kako naj bi človek zasnoval hišo, da bo “arhitekturno pravilna” – ni point samo v arhitekturni pravilnosti! Pomembno je naslednje: ko v taki hiši živimo ali delamo, nam ta hiša izbistri naš um, napolni baterije, podpre naše zdravje, poveča ustvarjalnost, prinese notranji mir, harmonične odnose, osveženost čez dan, boljši spanec, podporo Narave itd. Itd. (Ko enkrat si v taki hiši, potem res dojameš, da deluje v praksi in ne samo v napisanih besedah.)

 

Po 2 mesecih zelo intenzivnega študija (približno pol dneva off na teden), smo se bližali zaključku. Povzemali smo, kaj smo se naučili in si zadajali smernice za našo pot naprej. Vsak je napisal svoj zaključni govor. Ko sem svoje misli sčečkala na papir, mi je spet zaščemelo nekje pri srcu. Neizmeren val hvaležnosti in ponižnosti, da me je doletela čast dobiti tako neprecenljivo starodavno znanje, in spet se je pojavilo Vesolje v meni. In jok pred celo predavalnico 

Hvala, Vastu 

Želite biti obveščeni, ko objavimo nov zapis?

Vaših podatkov ne bomo posredovali drugim.

Poglejte si še druge naše prispevke o Vastu arhitekturi

Gradnja Vastu hiše v Bella Italia

Gradnja Vastu hiše v Bella Italia

Vastu hiša v Bella Italia: Združuje preprosto eleganco sodobnega italijanskega oblikovanja s starodavno vedsko arhitekturo in Vastu bivanjemIzkušnja...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Delite

Delite to objavo s prijatelji