Učinek Vastu ščita | Zaščitna moč pred naravnimi nesrečami

Vastu-ščit

9 Jun, 2020

Piše Darija Orešković

Darija Orešković je arhitektka in Maharishi Vastu svetovalka. Trenutno sodeluje z Maharishi Evropsko Raziskovalno Univerzo (MERU) na Nizozemskem. Zagovarja uporabo naravnih materialov. "Naravni zakon bi moral biti naše vodilo ne le v našem vedenju, kdo smo za nas same in v odnosu drug z drugim, temveč tudi način, kako gradimo svoje okolje.”
  • Ko je divji gozdni ogenj zajel vseh 100 hiš v Ramoni v Kaliforniji, se je ogenj sprehodil okoli ograje Vastu skupnosti šestih domov, ne da bi se dotaknil njihove lesene ograje.
  • Enako se je zgodilo jeseni 2008, med požarom s šest metrov visokimi plameni v skupnosti Sidha v mestu Hararit v Izraelu, kjer se je bližajoči se ogenj jasno razdelil na dva dela, da bi se umaknil Vastu posesti.
  • In podobno sta leta 2005 dva najintenzivnejša orkana, ki so jih kdajkoli zabeležili, pustila Palačo Miru v Houstonu v Teksasu povsem nedotaknjeno.

Takšna je zaščitna moč pravega Vastuja.

Zaščitna moč pravega Vastuja pred požari, poplavami in drugimi naravnimi nesrečami

Ko je hiša primerno zgrajena v Vastuju, generira vpliv skladnosti, harmonije in miru.  Veliko ljudi je poročalo o zaščiti – temu pravimo učinek Vastu ščita – ki je ohranila stavbe in njihove prebivalce varne pred naravnimi nesrečami, kot so gozdni požari, poplave in hurikani.

Učinek je še močnejši v Vastu skupnosti, saj ima več Vastu hiš skupaj še večjo skladnost in s tem večjo moč in vpliv*.

Poglejmo si 7 primerov, kako je Vastu ščit obvaroval Vastu stavbo oziroma Vastu naselje pred naravno nesrečo.

* Dogodki opisani spodaj so bili opisani od ljudi, ki imajo svoje Vastu domove. Ti primeri ne dajejo garancije, da bo Maharishi Vastu Arhitektura nudila zaščito proti naravnimi nesrečami. 

Vastu ščit #1

Južna Kalifornija: Divji požari leta 2003

Več kot 100 domov v Ramoni, San Diego, Kalifornija, je bilo uničenih v požaru. Izjemno je bilo, da je 6 Mahariši Vastu domov ostalo nedotaknjenih.

Par, ki ima eno og zgoraj omenjenih hiš, pravi: “Naš Mahariši Vastu dom je narejen na samem vrhu hriba. Ne-Vastu hiša severno od nas je bila uničena, prav tako 650 m2 velika kamnita ne-Vastu hiša zahodno od nas. Grmičevje zunaj naše Vastu ograje je vse pogorelo, ograja pa je ostala cela. Ogenj kot da se je sprehodil mimo nje, enostavno nerazložljivo.

V bližini je bila še ena Mahariši Vastu hiša, ki je bila še v izgradnji, in se dobesedno naslanja na gozd. Gozdni požar je prišel do njihovega zemljišča in uničil prikolico, ki je stala zunaj Vastu ograje, ožgal pa ni povsem vnetljivo, začasno Vastu ograjo iz vrvi, ko je ogenj šel okoli posestva.” – Joel in Kathleen Cook, Ramona, Kalifornija, ZDA

Vastu ščit #2

Hurikana Rita in Gustav: Izkušnja iz Palače miru, Houston, Teksas, ZDA

“Leta 2005, takoj po hurikanu Rita (ki je bil četrti največji atlantski hurikan zabeležen v tistem času), je bilo področje zunaj ograje Palače Miru polno podrtih dreves in vej, ki so ležale naokrog. Znotraj Vastu ograje je bilo popolnoma neokrnjeno, kot da bi nekdo vklopil stroj za čiščenje listja in vse odpihal.”

“Popolnoma ista stvar se je zgodila tri leta kasneje, ko je udaril hurikan Gustav. Obiskovalec, ki je prišel takoj po opustošenju preverjati posest, da bi videl škodo, je vprašal, če je slučajno kdo že prišel očistiti dvorišče, saj je bilo brezmadežno čisto.” – Sue Weller, Houston, Teksas, ZDA, oktober 2008

Vastu ščit #3

Požar v Iowi, ZDA, leta 2015

16. Marca 2015 je ogenj, ki so ga uporabili za izgorevanje smeti, ušel izpod nadzora, ter se razširil na bližnji travnik. Ogenj se je hitro razširil, zajel 24 hektarov zemlje in šel naravnost proti Vastu skupnosti.

Prvi gasilci so prispeli tik preden je ogenj prišel do prve vrste Vastu domov. In takoj začeli gasiti. Na koncu je ogenj pomagalo gasiti več kot 60 gasilcev, policistov in šerifov. Čeprav so se zelo trudili in bili dokaj uspešni, je ogenj kljub temu dosegel Vastu ograjo, in skoraj šel naprej. Kar naenkrat se je obrnil veter v drugo smer in potisnil ogenj stran od Vastu skupnosti. Ko so plameni zaobšli Vastu skupnost, se je veter spet obrnil v prvotno smer in nadaljeval svojo pot, a ravno dovolj, da naselje ni bilo več v nevarnosti in so vse hiše ostale cele. Mestni gasilski poveljnik je potrdil, da je sprememba smeri vetra pomagala gasilcem, da so zaščitili domove pred morebitno škodo.

Vastu ščit #4

Hurikan Irene, Vzhodna obala ZDA, 2011

Hurikan Irene je pustil vzhodni del ZDA z znatno materialno škodo. To je bila velika nevihta, ki je prenašala močan veter in dež. Poleg tega se je nevihtno središče razširilo na stotine kilometrov. Pred kratkim zgrajeni Vastu domovi v Branfordu v Conneticutu, so postavljeni samo blok stran od oceana. Poškodbe v soseski, tako zaradi poplav in valov, so bile ogromne. Celotno drevo je bilo izruvano in je pristalo na sosedovi verandi. Mahariši Vastu hiša, njena ograja in dvorišče sta ostala neokrnjena in nedotaknjena.

Vastu lastnik je takole opisal izkušnjo: “Popolnoma sem zaupal, da bo z našo hišo vse v redu, čeprav je bilo to stoletno neurje. Dan pred neurjem sem čutil, kot da se hiša pripravlja nanj in energetsko napaja – kot da se je moč Vastu ščita pojačala. Ljubimo naš Mahariši Vastu!”

Vastu ščit #5

Divji požar v Hararitu, Izrael, septembra 2008

“Drevesa, visoka okoli 3-4 metre, obkrožajo naš dom. Septembra 2008 je bilo zelo vroče in pihal je močan vzhodni veter. V jutranjih urah se je zanetil požar približno 200 metrov od vasi in se hitro približeval naši in sosedovim hišam. Vzhodni veter mu je pomagal da se je širil naprej ter divje požigal vsa drevesa na poti do nas. Plameni so bili visoki okoli 6-7 metrov in dim je popolnoma ovil našo hišo. Nismo mogli niti videti, kaj se s hišo dogaja. 

Po nekaj urah, ko je požar ponehal, smo se vrnili domov in videli nekaj, kar nas je osupnilo. Medtem ko so bile štiri druge hiše poškodovane (sosedova hiša je imela za 300.000 dolarjev škode), je bila naša hiša popolnoma nepoškodovana in ogenj ni šel čez našo Vastu ograjo – potoval je dobesedno okoli nje. Radi bi poudarili, da je naša ograja zgrajena iz lesa.” – Dorit in Micky Goldsmith, Hararit, Izrael, oktober 2007

Vastu ščit #6

Poplave v Bangkoku na Tajskem, leta 2011

Par iz Tajske je gradil Mahariši Vastu hišo. Ko je bila približno na 75% dokončana, je njihov Vastu arhitekt obiskal gradbišče in jih vprašal, kako sta si zamislila Vastu ograjo. Rekla sta, da želita cenejšo leseno ograjo, a jima je povedal, da je bolje imeti bolj obstojno močno ograjo, iz kamna ali opek, da jim da še večji občutek varnosti. Sprejeli so njegov nasvet in si za ograjo postavili opečni zid.

To področje Bangkoka je bilo potem prizadeto od uničujočih poplav, tako da je bil par zelo vesel, da sta se odločila za opečno ograjo. Voda je tekla vse naokrog njihovega področja in se pričenjala dvigati ob Vastu ograji. Ograja je zadržala poplavo zunaj zemljišča in zaščitila poškodbe na hiši. Zid je deloval kot mala utrdba za hišo. Voda je prišla skoraj do vrha opečnate ograje, vendar ni stekla čez njo. Lesena vrata ograje so zaščitili z vrečami peska, da voda ni vdrla na zemljišče.

Lastnika sta bila zelo srečna, da umazana voda, polna smeti in odplak, ki je zalila celo sosesko, nanje ni imela nikakršnega vpliva. Voda je bila polna naplavin od miljonov ostalih hiš, ki jih je odnesla voda, in celo strupenih odplak iz tovarn severno od njih.

Pred poplavami se jima je Vastu ograja zdela privlačna zaradi izgleda. Ko pa je voda zalivala celo področje, sta šele dojela, kakšna je resnična moč Vastu ščita.

Vastu ščit #7

Navasota, Teksas: Gozdni požar leta 2011

Gozdni požar je divjal proti nekaterim izobraževalnim stavbam, v lasti organizacije za Transcendentalno meditacijo v Navasoti, Teksasu.

“Trije gasilci so prispeli in pričeli postavljati zemeljske nasipe okoli dveh stavb, ki sta bili najbolj ranljivi za požar zaradi lažje vnetljivih zunanjih površin. Obe sta bili zgrajeni po Mahariši Vastu. Končno so napravili nasip okoli tretje ne-Vastu hiše, ki je bila orientirana jugo-zahodno, čeprav se jim je zdelo, da je relativno na varnem.

Ogenj se je približal nasipom in ni prišel čeznje do Mahariši Vastu zgradb. S tretjo, ne-Vastu zgradbo, pa je bila zgodba drugačna. Ogenj je potoval vse naokrog nasipa in nato preskočil čezenj ter uničil ne-Vastu zgradbo – od 2-nadstropne zgradbe je ostalo le nekaj centimetrov ruševin.” – D. H., Teksas, junij 2011

Ostanki ruševin 2-nadstropne zgradbe
Ostanki ruševin 2-nadstropne zgradbe

Učinek Vastu Ščita izhaja iz skladnosti in urejenosti, ki jo ustvarjajo načela Maharishi Vastu Arhitektura –  pravilna orientacija, razmerja in dimenzije, ki se uporabljajo pri gradnji doma. Učinek je še okrepljen s postavitvijo doma znotraj Vastu ograje na način, ki pojača in podpira uskladitev zgradb z Naravnim zakonom, ter ščiti pred negativnimi zunanjimi vplivi.

Ko negujemo Zakone narave, se lahko pojavi nepričakovana podpora v vseh mogočih oblikah. Tem izzivom iz narave se ne bomo mogli vedno izogniti, vsekakor pa se lahko odločimo za gradnjo v skladu z Mahariši Vastu Arhitekturo, s katero si zagotovimo varnost ter udobje zase in za svojo družino.

 

V naslednjem prispevku pa bomo še znanstveno razložili, kako pride do Učinka Vastu ščita.

Viri:

Institute of Vedic Aarchitecture and City Planning of Maharishi University of Management: How to build Vastu Homes and Cities; Maharishi Vastu – Vedic Architecture in Harmony with Natural Law, 2nd Edition, 2019
www.MaharishiVastu.org
www.VedicCityPlanning.com 

Želite biti obveščeni, ko objavimo nov zapis?

Vaših podatkov ne bomo posredovali drugim.

Poglejte si še druge naše prispevke o Vastu arhitekturi

Gradnja Vastu hiše v Bella Italia

Gradnja Vastu hiše v Bella Italia

Vastu hiša v Bella Italia: Združuje preprosto eleganco sodobnega italijanskega oblikovanja s starodavno vedsko arhitekturo in Vastu bivanjemIzkušnja...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Delite

Delite to objavo s prijatelji