Trajnostna Vastu vrtna mesta | Starodavna zasnova, sodobna izvedba

Mandala village Vastu

14 Oct, 2020

Piše Darija Orešković

Darija Orešković je arhitektka in Maharishi Vastu svetovalka. Trenutno sodeluje z Maharishi Evropsko Raziskovalno Univerzo (MERU) na Nizozemskem. Zagovarja uporabo naravnih materialov. "Naravni zakon bi moral biti naše vodilo ne le v našem vedenju, kdo smo za nas same in v odnosu drug z drugim, temveč tudi način, kako gradimo svoje okolje.”

Principi Vedskega mestnega planiranja so starodavni in so bili preizkušeni skozi čas, a so se v skozi stoletja in tisočletja porazgubili in skoraj pozabili.

Mahariši je popolnoma obnovil in sistematiziral celotno področje arhitekture in urbanizma, tako da so Vedski principi in njihovi učinki poznani v detajle in jih lahko preizkusi vsak.

To nas reši težkega iskanja najboljšega pristopa, hkrati pa rešuje tudi človeška življenja zaradi neznanih učinkov manj celostnih sistemov.

Sledi Vastu zasnove opazimo pri urbanističnem načrtovanju starodavnih kultur

Številne starodavne kulture vzhoda in zahoda so načrtovale svoja mesta tako, da so le-ta predstavljala vesoljni red ali nebeško harmonijo. Načrti mest so temeljili na pravilni, pravokotni mreži, mreža cest je bila poravnana s severnim in južnim polom ter ekvatorjem. Taka struktura je povezala življenje v vsaki stavbi s kozmično strukturo.

Vsako mesto je imelo svoj “Brahmasthan” – osrednji park ali trg, v katerem ni bilo stavb.

Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje

Mandalay, Burma

Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje

Frampol, Poljska

Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje

Peking, Kitajska

Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje

Bangalore, Indija

Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje

Angkor Wat, Kambodža

Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje

Adelaide, Avstraija

7 ključnih elementov Vastu arhitekture in mestnega načrtovanja

1. Orientacija

2. Izbira zemljišča

3. Postavitev s tihim središčem (Brahmasthan)

4. Umestitev v prostor

5. Dimenzije in razmerja

6. Ugoden čas

7. Naravni gradbeni materiali in trajnostni sistemi

1. ORIENTACIJA

Idealno načrtovanje Mahariši Vastu skupnosti pripisuje izreden pomen pravilni orientaciji, ki zelo poveča naravni življenjski vpliv planetov in zvezd. Vse ceste in zgradbe so usklajene s kardinalnimi smermi (ki temeljijo na resničnem, geografskem severu – in ne magnetnem severu) in so po možnosti obrnjene proti vzhodu, smeri življenjskega sonca, najmočnejšemu vplivu naravnih zakonov na zemlji.

Mesto ali skupnost mora imeti ugoden vhod, ceste naj bi bile postavljene v smeri sever-jug, vzhod-zahod. Poskrbeti moramo za nizko gostoto pozidave bivanjskih enot, pomemben je tudi ustrezen dotok svežega zraka ter velikodušne zelene površine.

2. IZBIRA ZEMLJIŠČA

Izbira zemljišča za katero koli zgradbo, naselje ali mesto je primarnega pomena. Vedska besedila beležijo različne negujoče ali škodljive vplive okoljskih elementov, kot so naklon območja in položaj bližnjih gričev in vodnih teles. Izbrati je treba kraj za ljudi, ki ima le pozitivne življenjske vplive iz okolja, da ohrani življenje v skladu z naravnimi zakoni.

3. POSTAVITEV S TIHIM SREDIŠČEM – BRAHMASTHAN

Središče strukture – v vedski terminologiji Brahmasthan – je prostor celovitosti in tišine. V mestu je to ponavadi lep, odprt javni vrt ali trg.

4. UMESTITEV V PROSTOR

Ko sonce navidezno potuje čez nebo od vzhoda proti zahodu, ustvarja različne energije. Ta vpliv sonca ustvarja posebne naravne zakone, ki so na nekaterih območjih bolj živahni, kar določa primerno mesto za različne funkcije mesta in skupnosti (isto velja tudi za različne sobe v stavbi).

5. VEDSKE DIMENZIJE IN RAZMERJA

Še ena edinstvena značilnost Mahariši Vastu arhitekture in načrtovanja je, da se mere in razmerja katere koli postavitve in strukture izračunajo po starodavnih kozmičnih formulah, s čimer se individualno življenje poveže s kozmičnim življenjem. Vsak del je povezan s celoto za spodbujanje zdravja, bogastva in sreče vsakega posameznika ter celotne skupnosti.

6. UGODEN ČAS

“Dober začetek je že na pol opravljeno delo.” 

Mahariši vedski astrologi za vsakega od naslednjih pomembni trenutkov izračunajo najbolj ugoden dan in čas: prvi izkop na zemljišču, postavitev prvega temeljnega kamna, ter končna otvoritev. To upoštevamo zato, da dobimo največji blagodejni vpliv našega dela.

7. NARAVNI, NESTRUPENI GRADBENI MATERIJALI IN TRAJNOSTNI SISTEMI

V starodavni Vedski arhitekturi in načrtovanju so se uporabljali le naravni gradbeni materiali in sistemi. Ta sedma točka bolj spada v kategorijo “zdrave pameti”, da ne bi škodili lastnemu zdravju in našemu okolju. Vendar pa se v današnjih časih to zavedanje povezanosti z naravo šele zdaj začne malo bolj ceniti. Mešani napredki industrijske dobe so pustili škodljive sledi v družbi in na našem planetu.

Pri Mahariši Vastu načrtovanju podpiramo uporabo čistih, naravnih, nestrupenih gradbenih materialov, energetsko učinkovito gradnjo in uporabo vseh vrst trajnostnih sistemov. To so na primer sončna in druge stroškovno učinkovite, samozadostne, nenevarne energije, in lokalno, ekološko kmetijstvo za samooskrbo s hrano.

Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje
Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje
Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje
Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje
Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje
Mahariši-Vastu-arhitektura-naselje

Izvedene projekte si lahko ogledate tukaj.

Projekt iz naslovnice pa je tukaj.

Kako uporabljamo trajnostne vidike v Mahariši Vastu načrtovanju mest

Trajnostno mesto bi moralo biti mesto, kjer so vsi srečni, zdravi, bogati in modri. Samo mesto, ki nima onesnaženja, hrupa in stresa, in je zasnovano celostno v skladu z naravnimi  zakoni, kjer življenje posameznika teče z evolucijskim tokom energije in inteligence, je resnično trajnostno. Trajnostno tako za okolje, kot tudi za življenje posameznika. To pomeni, da je takšno mesto pravzaprav brez težav, kriminala in trpljenja.

Edinstvena posebnost Inštituta za Vedsko urbanistično načrtovanje je temelj trajnosti – načrtovanje in gradnja v skladu z naravnimi zakoni. Zelo opazne koristne rezultate tega pristopa je izkusilo veliko ljudi na vseh celinah. Svetovalni odbor Inštituta je tudi odličen vir izkušenih strokovnjakov, ki so z različnimi stopnjami trajnostnih tehnologij izvajali Mahariši Vastu arhitekturna načrtovanja. Ustvarjali so čudovita, trajnostna vrtna mesta ter “zelene” domove in pisarne, ki ustvarjajo srečo.

Vizija Mahariši Vastu vrtnega mesta – ekološko, samozadostno in trajnostno

Trenutna tehnologija omogoča različne stopnje samooskrbnih zgradb (tudi do samozadostnih stavb brez računov za komunalne storitve po gradnji) in tudi natančno izvajanje vseh načel Mahariši Vastu arhitekture. Takšne stavbe so enote resnično trajnostnega mesta.

Trajnostna mesta, sestavljena iz zgradb, ki so popolnoma samozadostna in v skladu z naravnimi zakoni, so trajnostna glede na osnovne zahteve – vodo, energijo, hrano in obdelavo odpadkov – in prispevajo tudi k zdravju in dobremu počutju prebivalcev.

1. VODA

 • Vsa voda, ki pade na zgradbo, se shrani in uporabi – je brezplačna in visoke stopnje čistosti.
 • Ves padavinski odtok iz vsake zgradbe se zbere in shrani v vgrajene rezervoarje in cisterne, npr. znotraj zidov stavbe. Ti rezervoarji so po možnosti nameščeni nad nivojem tal, tako da pretok poganja gravitacija. Na večini območij padavine s streh zadostujejo za potrebe prebivalcev po vodi.
 • Naprave za varčevanje z vodo pri tuših, pralnih strojih, straniščih itd., so standard.
 • Naravni, biološki pristopi lahko zmanjšajo potrebe po vrtni vodi za 5-10 krat, na primer z uporabo zastirk.
 • Vsa voda s cest in parkirišč se zbira v ribnikih in cisternah za uporabo na vrtovih, pralnih strojih, straniščih itd.

2. ENERGIJA

 • Sončna in geotermalna energija zadostuje za vso elektriko, ogrevanje in hlajenje.
 • Porabo energije zmanjšamo z optimalno izolacijo, naravno razsvetljavo v vseh prostorih in notranjimi zidovi iz stisnjenim zemeljskim blokom (toplotno maso).
 • Samooskrba z vodo, energijo, hrano in obdelavo odpadkov zmanjšuje stroške prevoza in večino onesnaževanja, povezanega z obsežno proizvodnjo na daljavo.

3. HRANA

 • Vrtna mesta z lepimi učinkovitimi vrtovi so lahko samooskrbna s svežo, zdravo, z drevesi dozorelo hrano: parcela na enem hektarju lahko ustvari vse potrebe po hrani za družino s 4-5 osebami.
 • Večina lokalne proizvodnje bo ustvarila ogromne prihranke pri predelavi in prevozu hrane (povprečna škatla jogurta prevozi 1500 km ali več, preden pride v vašo trgovino).
 • Lokalna proizvodnja hrane bo spodbudila lokalno gospodarstvo in stabilno ustvarjanje bogastva.

4. OBDELAVA ODPADKOV

 • Vse odpadne vode in organski odpadki nam zagotavljajo nenehno povečevanje rodovitnosti zemlje, za vsako naslednjo generacijo.
 • Vso “sivo vodo” lahko recikliramo za namakanje gozdnih površin. Siva voda je voda, ki je bila predhodno že uporabljena, na primer za umivanje, in jo je mogoče zadržati in ponovno uporabiti na primer za splakovanje stranišč.
 • Odplake iz stranišč je mogoče varno obdelati tudi na kraju samem in jih uporabiti za namakanje mestnih gozdov.
 • Vse organske odpadke lahko kompostiramo za lokalno recikliranje.
 • Ker narava ne pozna odpadkov, je tako tudi v trajnostnem vrtnem mestu.

Vsi vplivi skupaj podpirajo zdravje prebivalcev

Načela Mahariši Vastu arhitekture in načrtovanja usklajujejo naselje s celoto naravnega zakona.

Lokalna oskrba s čisto vodo; lokalna, sveža, zrela organska hrana; lokalna energija, ki ne onesnažuje; in lokalna obdelava odpadkov za obogatitev tal vsako leto podpira zdravje.

Vsi gradbeni materiali so nestrupeni, iz lokalnih virov, gradbeni odpadki pa se v celoti reciklirajo.

Udobje prebivalcev se poveča z uporabo naravnih metod, kot so nočni sistem za prezračevanje, solarni sušilni sistem, samodejni fotosenzibilni nadzor za rezervno razsvetljavo, rezervni LED sistem razsvetljave, sistem navzkrižnega prezračevanja, plesni-prosta zasnova sistemov in naravno elektromagnetno polje.

Zgradbe so lahko oblikovane tako, da izpolnjujejo certifikacijske zahteve vseh sistemov

Kot na primer:

Cilj Mahariši Vastu urbanističnih načrtovanj

Naš cilj je ustvariti vrtna mesta v sozvočju z naravnimi zakoni. Preseči “zeleno”, povezati inteligenco posameznika s kozmično inteligenco in ustvariti življenjske pogoje, ki so idealni za prebivalce in planet.

Trenutno Mahariši Vastu skupnosti v Sloveniji še nimamo, imamo pa nekaj posameznikov, ki si jo želijo. Če bi tudi vi želeli imeti svojo Vastu hišo v Mahariši Vastu skupnosti, mi javite na darija.oreskovic@protonmail.com. Ko se nas zbere dovolj, bomo naredili prvo naselje.

Želite biti obveščeni, ko objavimo nov zapis?

Vaših podatkov ne bomo posredovali drugim.

Poglejte si še druge naše prispevke o Vastu arhitekturi

Gradnja Vastu hiše v Bella Italia

Gradnja Vastu hiše v Bella Italia

Vastu hiša v Bella Italia: Združuje preprosto eleganco sodobnega italijanskega oblikovanja s starodavno vedsko arhitekturo in Vastu bivanjemIzkušnja...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Delite

Delite to objavo s prijatelji