Ali lahko svoj obstoječi dom ali stanovanjsko zgradbo prilagodim po Vastu?

Ali lahko svoj obstoječi dom ali stanovanjsko zgradbo prilagodim po Vastu

7 Jan, 2021

Piše Darija Orešković

Darija Orešković je arhitektka in Maharishi Vastu svetovalka. Trenutno sodeluje z Maharishi Evropsko Raziskovalno Univerzo (MERU) na Nizozemskem. Zagovarja uporabo naravnih materialov. "Naravni zakon bi moral biti naše vodilo ne le v našem vedenju, kdo smo za nas same in v odnosu drug z drugim, temveč tudi način, kako gradimo svoje okolje.”

Marsikdo svojo hišo že ima, ali pa si jo je ravno zgradil, mogoče je kdo tik pred gradnjo in se sprašuje: “Ali lahko Vastu elemente vključim v moje obstoječe arhitekturne načrte?” 

Pozdravljamo vašo željo, da bi vaš obstoječi prostor postal skladnejši z Vastu načeli. Na žalost ne priporočamo popravil na domovih, zemljiščih ali večstanovanjskih stavb, ki niso oblikovane po Vastu, saj takšni nasveti koristijo le delno.

Upoštevanje tega je najbolj pomembno

Če se vaša stavba prilagaja kardinalnim smerem neba (vzporedno ekvatorju), boste morda lahko pridobili nekaj koristi.

Če boste primerno v hiši postavili prostore (pozicija kuhinje, spalnice, jedilnice itd.), če boste posteljo usmerili proti vzhodu ali jugu, obrnili pisalno mizo proti severu ali vzhodu, ter imeli severni ali vzhodni vhod v hišo, boste že uporabili vse preproste načine za pridobitev koristnih vplivov.

 

Zakaj je vsak korak pomemben in ga ne smemo izpustiti

Postopek gradnje s sistemom Mahariši Vastu se začne z izbiro zemljišča. Vsak korak v tem postopku je enako pomemben kot kateri koli drug in zato, da zagotovimo, da živite v pravem Vastu domu ali delate v pravi Vastu zgradbi, korakov ne spreminjamo ali preskočimo.

Zgraditi dom z uporabo Mahariši Vastu principov je kot graditi čoln, ki bo prečkal ocean. Če odstranite kateri koli pomemben del ali ga nadomestite s cenejšo alternativo, bi to povzročilo slabši izdelek, ki bi ogrožal vas in vašo družino na poti. Predlagamo, da podpora pravega Vastuja, ki neguje življenje, ne sme biti drugotnega pomena.

Kako sta povezana Vastu in Tina Maze?

Zanimiv je še drug primer – če imate radi smučanje, ga boste zelo dobro razumeli. Tina Maze je bila pred nekaj leti najboljša alpska smučarka na svetu, ko je med drugim dosegla tudi rekord v številu doseženih točk v svetovnem pokalu v eni sezoni.

Predstavljajte si, da bi Tina imela takrat svoje najboljše smuči in najhitrejšo mažo na smučeh. Mi pa bi nato na smuči privili recimo okovje od tekaških smuči, ki lahko da je sicer lepo in kvalitetno, ter pancerje, ki bi bili tudi profesionalni, a dve številki preveliki… Bi Tina še vedno lahko naredila popolno vožnjo in zmagala? Verjetno se vsi strinjamo, da bi težko prišla med prvo trideseterico (ali do cilja).

Za popoln Vastu je potrebno upoštevati 6 principov

Poglejmo si še na primeru piramide. Spodnji nivo je kot temelj – najpomembnejši, in zato tudi najširši. Ko gradimo vašo Vastu hišo od spodnjega dela do zgornjega, nobeden od delov ne more obstajati brez drugega. Prav tako ne moremo izpustiti vrhnjega dela, saj brez njega piramida ni popolna.

Teh šest principov je naslednjih:

1. Imeti primerno zemljišče po Vastu (preberite si Smernice za iskanje Vastu zemljišča)

2. Primerno orientirati stavbo (vzporedno z ekvatorjem)

3. Imeti primerne dimenzije in proporce (kozmične formule)

4. Uporabiti naravne materiale (netoksične, zdravju prijazne)

5. Primerno pozicionirati prostore (poglejte si shemo za Pravo postavitev sob)

6. Primerno usmeriti pohištvo (kot smo napisali že zgoraj)

Potrdilo, ki ga prejme vsak lastnik stanovanja po zaključku gradnje, potrjuje, da je stavba zgrajena natančno v skladu z Mahariši Vastu arhitekturo. Stojimo za tem, kar ponujamo, in edini način, s katerim lahko zagotovimo, da dobite visokokakovostni izdelek, ki si ga zaslužite, je, da natančno upoštevamo naše postopke za načrtovanje in gradnjo.

Zasnovo stavbe lahko izdelamo sami ali pa sodelujemo z vašimi lokalnimi arhitekti, ki niso usposobljeni za Mahariši Vastu oblikovanje.

Se sprašujete za čem pravzaprav stojimo? Tule si lahko preberete več o izkušnjah ljudi, ki živijo ali delajo v Vastu hišah.

Vastu arhitektura družina

Trenutno nimam dovolj denarja, da bi zgradil Vastu hišo. Obstaja še kakšna alternativa?

Pravzaprav obstaja. Če vam je v tem trenutku nedosegljivo, da bi si zgradili celo Vastu hišo, si lahko postavite manjšo Vastu pisarno na vrtu, ali pa celo Vastu spalnico!

Če pogledamo, za spanje in delo porabimo tekom dneva največ časa. Pomembno nam je predvsem to – da želimo imeti Vastu učinek med spanjem, ko se nam telo regenerira, in pa med delom, ko želimo imeti jasne misli in biti kreativni v rešitvah.

Izkazalo se je, da Slovenci največ časa porabimo za spanje, in sicer osem ur. Drugi najbolj zajeten del dneva predstavlja delo, za katero porabimo le malo manj kot za spanje, in sicer 450 minut, kar znaša sedem ur in pol. (www.times.si)

Mnogo ljudi se je odločilo za manjši Vastu projekt. Več o malih Vastu hiškah pa boste lahko prebrali v našem naslednjem zapisu.

V male Vastu hiške na vrtu lahko razširimo naše bivalno okolje – pisarno, spalnico, dnevno sobo,…  Med spanjem se nam bo telo maksimalno regeneriralo, med delom pa bomo imeli jasne misli in kreativnost.

Upamo, da boste razmislili o gradnji Mahariši Vastu stavbe, ki bo prinesla vse čudovite koristi za vas, vašo družino in vaše podjetje.

Želite biti obveščeni, ko objavimo nov zapis?

Vaših podatkov ne bomo posredovali drugim.

Poglejte si še druge naše prispevke o Vastu arhitekturi

Gradnja Vastu hiše v Bella Italia

Gradnja Vastu hiše v Bella Italia

Vastu hiša v Bella Italia: Združuje preprosto eleganco sodobnega italijanskega oblikovanja s starodavno vedsko arhitekturo in Vastu bivanjemIzkušnja...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Delite

Delite to objavo s prijatelji