Male Vastu hiške | Srečno življenje na 65 kvadratnih metrih

10 Jan, 2021

Piše Darija Orešković

Darija Orešković je arhitektka in Maharishi Vastu svetovalka. Trenutno sodeluje z Maharishi Evropsko Raziskovalno Univerzo (MERU) na Nizozemskem. Zagovarja uporabo naravnih materialov. "Naravni zakon bi moral biti naše vodilo ne le v našem vedenju, kdo smo za nas same in v odnosu drug z drugim, temveč tudi način, kako gradimo svoje okolje.”

Mahariši Vastu ni samo za domove! Načrtujemo lahko poljubno velikost in uporabo, od 9-nadstropne poslovne stavbe 2000 Tower Oaks do majhne dvoriščne pisarne / brunarice.

Majhne Mahariši Vastu hiše ustrezajo potrebam časa: za vse tiste, ki si ne morejo privoščiti gradnje novega velikega doma, a ne želijo čakati na učinek ustvarjanja sreče z življenjem v Mahariši Vastu hiši, lahko zgradijo majhno Vastu hiško takoj.

3-družinske hiše so bile pred desetletji popularne, zdaj pa v njih živita le še dedek in babica

V Sloveniji je bilo pred nekaj desetletji popularno graditi velike, 2-3-družinske hiše, saj so starši upali, da bodo otroci ostali doma in imeli v zgornjem nadstropju svoje stanovanje. Realnost pa je žal taka, da so otroci odrasli in so se večinoma odselili v mesta zaradi službe, ali pa so želeli ustvariti življenje na svoje.

Manjše Vastu hiške so tako primerne za starejšo generacijo, ki je ostala sama v preveliki hiši, in za mlajšo generacijo, ki še ni prihranila toliko denarja, da bi si lahko zgradila večjo – ali pa si velike niti ne želi.

Ko ljudje začnejo razmišljati o gradnji svojega Vastu doma, morajo mnogi razmisliti tudi o prodaji svojega obstoječega doma, da bi pridobili finance za gradnjo novega.

Drugi postanejo še bolj kreativni in gradijo majhne, ​posamezne zgradbe za različne funkcije, recimo pisarno ali studio oz. delavnico, v kateri je prostor za meditacijo, ali kombinacijo spalnice, kopalnice in meditacijske sobe ali preprosto paviljon za meditacijo. Te enote se lahko zgradijo na obstoječem zemljišču, ali na novem zemljišču, velikem od 120 do 1000 kvadratnih metrov.

Nekateri si zgradijo Vastu vikend, celo premičen na nezazidljivem zemljišču. In se na koncu kar tja preselijo, saj opazijo, da živijo bolje, kot v svoji veliki hiši.

 

Lastniki majhnih Vastu domov so najbolj srečni, ko ob koncu dneva sprehodijo domov in vstopijo skozi vrata v hišo

Izkušnje z bivanjem v Mahariši Vastu domovih so zelo individualne, a vendar se nekatere teme ponavljajo v komentarjih ljudi. Vsi spodnji zapisi prihajajo od tistih, ki prebivajo v majhnih Vastu domovih. To dokazuje, da velikost stanovanja ni omejitev za Vastu učinke v življenju!

Izkušnje lastnikov majhnih Mahariši Vastu hiš pravijo:

“Naša Vastu koča je velika je 65  kvadratnih metrov, vendar deluje veliko večja. Visoki stropovi in odprta etaža z veliko okni prispevajo k občutku prostornosti. V prihodnosti smo načrtovali gradnjo večje hiše, toda na naše presenečenje se nam zdi ta majhen dom zelo udoben. Zdi se, da naš Vastu dom diha, skoraj tako kot da ima življenje. Energija je močna in zdi se, kot da si zavit v toplo, prijetno odejo. Izredno globoka izkušnja.” – J.B., Kanada

65 m2 velika Mahariši Vastu koča v Kanadi

“Živeti v Vastu domu, naj bo velik ali majhen, je zame kot živeti v drugem svetu. Moja hiša ima le 35 kvadratnih metrov, vendar učinek ves čas čutim, včasih nežen, včasih zelo jasen. Najbolj nazorno ga doživljam med meditacijo.

Pred časom sem moral preživeti približno 10 dni v hiši, ki ni zgrajena po Vastu. Pravzaprav nisem opazil učinka, kako je moja energija počasi odtekala, dokler se nisem vrnil domov. Bil sem šokiran. Takrat sem prvič zares razumel, zakaj je Maharishi toliko pozornosti namenil za Vastu.

Med vsemi čudovitimi tehnologijami, ki nam jih je prinesel Mahariši, je zame Vastu daleč najmočnejša. Učinki so lahko subtilni, vendar so tam 24 ur na dan in se kopičijo v nekaj, kar je vse prej kot subtilno.” – J.C., Belgija

Še ena prijetna majhna Mahariši Vastu koča v Kanadi na robu gozda

“Vidik življenja v Mahariši Vastu hiši, ki je zame najbolj privlačen, je zelo preprost; rad se počutim srečen in tako se ves čas počutim v tej hiši. Nikoli se mi ne zdi, da je hiša majhna in nikoli se ne počutim utesnjeno. Pred kratkim me je obiskala moja sestra, ostala z mano nekaj dni in bilo ji je všeč. To je bila njena prva izkušnja življenja v Vastu.

Drugi dramatičen rezultat življenja v Vastu, ki sem ga opazil, je, da se na splošno počutim zelo zdravo. Nekatere dolgotrajne negativne zdravstvene navade so brez truda izginile po dolgih letih truda in neuspeha.

Tako kot mnogi drugi, tudi ko sem doma, tudi jaz nikoli ne želim oditi. Najljubši čas dneva je zame takrat, ko se ob koncu dneva sprehodim domov in vstopim skozi vrata v hišo. “- C.G., Iowa, ZDA

“ANDREANA”, iz portfelja, 76 m2. Prijetna koča s spalnico, kopalnico, dnevno sobo, delovno sobo, verandami, sončno sobo in prijetno mansardo z balkonom. Severna Karolina, ZDA. Na sliki vzhodna fasada, vhodni del, spalno podstrešje z balkonom ter gozdna terasa.

“V svojem Vastu domu živim že štiri mesece in še vedno se počutim čudovito. Hiša je majhna, ima le 60 kvadratnih metrov, ter uporabno podstrešje. Človek bi pomislil, da se bo počutil utesnjeno in natrpano, še posebej ker tu živita dve nepovezani osebi in trije majhni psi. Toda mi in naši gostje se pogosto smejemo, ker se nam zdi, da se hiša širi, da ustreza potrebam – ne glede na to, koliko ljudi vanjo spustimo, je še vedno neomejena in prostorna. Veliko zaslug gre za odličen dizajn Vastu arhitekta, zaradi katerega je hiša zelo funkcionalna. In tudi, da ima Vastu hiša to skrivnostno lastnost, dejanski prijeten občutek energije ali prisotnosti v vsakem prostoru, ter pozitiven občutek neomejenosti.

Ničesar podobnega še nisem doživela izven meditacije. Zdi se, da je zdravilno. Moje razmišljanje se res zdi bolj jasno. Zdi se, da se za težke stvari manj trudim. Čustveni napor se me težje oprime.

In čutim, da mi ni treba nikamor iti. Skozi večino mojega življenja je v meni govoril glas: “Pojdi domov, pojdi domov, pojdi domov …” in ta glas me je spodbujal k stvarem, doseganju, premikanju naprej. Toda tega glasu nisem slišala, odkar sem se preselila sem – a vseeno se zdi, da se stvari še vedno dosežejo, le z manj občutka truda. ” – S.P., Fairfield, Iowa, ZDA

Oče in sin sta zgradila 18 m2 veliko premično Mahariši Vastu hiško v Ameriki

“V svoji novi Vastu hiši živim nekaj več kot eno leto in všeč mi je. Imam idealen tloris, ki optimizira izrabo 62 kvadratnih metrov površine. Morda se sliši majhno, vendar je zelo udobno in popolno za moje življenje, saj ima “prostor za vse in vse je na svojem mestu”, vključno z ločeno sobo za meditacijo in domačo pisarno.

Velika sreča je bivati v Mahariši Vastu hiši, z možnostjo udeležbe na skupinskih meditacijah le nekaj korakov stran in biti tako blizu vedskega kampusa panditov, ki vsak dan blagoslavlja našo skupnost in ves svet. 

Občutek je čudovit, tako enostavno je samo biti in uživati. ” – CH, Iowa

Majhen prizidek s pisarno in sobo za goste na Danskem (28 m2). Lastniki so povedali, da imajo vsi Mahariši Vastu domovi edinstven občutek in osebnost – in da je ta mehak in blažen!

Ta majhen, a zelo učinkovit dom na 82 m2, nudi udobje in praktično vse elemente prostorov, ki jih imajo veliko večje hiše – vse to na račun skladnosti Mahariši Vastu zasnove. Podstrešje je bilo dodano kot zasebni spalni del, prizidki na severni in južni strani hiše pa služijo kot umetniški atelje in spalna veranda.

Hiša uporablja sončno in vetrno energijo, energetsko učinkovito gradnjo z debelimi stenami in dobrimi okni ter številnimi drugimi inteligentnimi funkcijami.

Toda zaradi česar je stavba še bolj unikatna so vse značilnosti Vastuja, ki jih je mogoče v celoti vključiti v tako majhno stavbo. Rezultat življenja v Mahariši Vastu domu je izkušnja povezanosti z naravo in s samim seboj.

Poglejte si video Stacey in njene 82 m2 velike energetsko samozadostne Mahariši Vastu hiške:

Številnim manjšim domovom v našem portfelju (na koncu strani spodaj) lahko prilagodimo tlorise, da ustvarimo preprost, odprt prostor, ter zmanjšamo površino hiše.

Mahariši Vastu brunarica / pisarna, 15 m2. Popolnoma je izolirana in ogrevana, ima internet in telefon. Zraven hiše je sod za dež, saj lastniki vodo uporabljajo za zalivanje cvetličnega vrta.

Želite biti obveščeni, ko objavimo nov zapis?

Vaših podatkov ne bomo posredovali drugim.

Poglejte si še druge naše prispevke o Vastu arhitekturi

Gradnja Vastu hiše v Bella Italia

Gradnja Vastu hiše v Bella Italia

Vastu hiša v Bella Italia: Združuje preprosto eleganco sodobnega italijanskega oblikovanja s starodavno vedsko arhitekturo in Vastu bivanjemIzkušnja...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pin It on Pinterest

Share This

Delite

Delite to objavo s prijatelji